Klima og miljø
Som arrangør av et stort, internasjonalt idrettsarrangement erkjenner vi at vi bærer et stort ansvar. World Cup Drammen har vært med på å synliggjøre Drammen og det er mange i byen som er stolte av å kunne vise frem den flotte byen i all sin prakt. Derfor er det svært viktig at vi er oss vårt ansvar bevisst og jobber for at byen skal bevare sin prakt. For Drammen står foran store utfordringer på lik linje med resten av verden.
Miljøfyrtårnsertifisert
Vi er veldig stolt av å kunne si at vi 28. februar 2022 ble offisielt Miljøfyrtårnsertifisert! Miljøfyrtårn-sertifikatet til World Cup Drammen er nå godkjent og gyldig i tre år.
Klima- og miljøplan
Klima- og miljøplanen vår er ment å være vårt første steg som arrangør til å ta hensyn og tenke klima og miljø i vår planlegging og gjennomføring. Intensjonen er at dette vil bidra til at enda flere i organisasjonen blir bevisste på miljøutfordringer, tenker på klima og miljø i forberedelser og gjennomføring av aktivitet og arrangementet. Den vil være et viktig verktøy for systematisering av arbeidet med denne problematikken.
Planen er en førsteutgave som vil være et levende dokument forankret ned i hele organisasjonen vår, og også mot samarbeidspartnere slik som sponsorer og leverandører for arrangementet. Sammen håper vi i kunne gjøre store reduksjoner i klimautslipp og forurensning tilknyttet arrangementet. Vi håper også at andre arrangører vil følge i våre fotspor. Samtidig vil vi aldri gi oss på å lete etter de beste løsningene for å skape den beste utgaven av World Cup Drammen.
Miljøpolicy for World Cup Drammen
Verden står foran store klima- og miljøutfordringer og det er viktig at arrangører av idretts- og kulturarrangementet er seg sitt ansvar bevisst. Mange arrangementer har de senere årene blitt grønnere og jobbet aktivt for å redusere sine klimagassutslipp.
World Cup Drammen er en arrangør som har fulgt med på endringene og gjort løpende tilpasninger, men nå ser vi det som tidsriktig og viktig å øke innsatsen. Utslipp av klimagasser er en synlig utfordring, og det må ageres for å redusere disse.
World Cup Drammen skal ta et synlig samfunnsansvar og overholde myndighetenes og egne krav til miljøpåvirkning. Vår miljøpolicy er utarbeidet for å beskrive hvorfor, hvordan og sammen med hvem miljøarbeidet utføres. Miljøpolicyen er beskrevet i vår Klima- og miljøplan for 2021 – 2025.
Våre hovedmål for 2022 var:
- Vi skal sortere alt avfallet
- Vi skal måle vårt klimaavtrykk
Våre andre mål for helse, miljø og sikkerhetsarbeidet i 2022 var:
- Vi skal ha et trygt og godt arbeidsmiljø for alle frivillige, innleid personell og ansatte. Organisasjonen skal være åpen og tilgjengelig og det skal være kort vei til ledelsen.
- Vi skal redusere forbruket vårt gjennom økt fokus på gjenbruk og innkjøp av kvalitetsprodukter
- Vi skal øke bruken av miljømerkede produkter
- Vi skal øke antallet miljøsertifiserte leverandører til 30%
- Vi skal påvirke publikum, deltakere og samarbeidspartnere til å ta mer miljøbevisste valg og redusere sitt forbruk.
Hva er et klimaregnskap?
Et klimaregnskap viser:
• Hvilke aktiviteter hos virksomheten som forårsaker klimagassutslipp
• Hvor stor mengde klimagassutslipp aktivitetene forårsaker
Forklaring av klimaregnskapet og utregning
Vårt overordnete mål er å redusere utslippene våre. For å oppnå dette må vi først føre et reelt og riktig klimaregnskap. Et viktig steg på veien til å redusere utslipp var derfor å bli sertifisert som Miljøfyrtårn. Med sertifiseringen følger blant annet gode verktøy for å rapportere utslipp og utarbeide et klimaregnskap.
Rapporteringsfunksjonen til Miljøfyrtårn er lagt opp slik at organisasjonen skal rapportere tallene for hele det foregående året når rapporten leveres på våren. Ettersom World Cup Drammen kun er et arrangement, rapporterer vi kun utslippet i forbindelse med arrangementet, og ikke for et helt år. Dette medfører at rapporten leveres noen uker etter arrangementet. Det må bemerkes at klimaregnskapet vi får blir da for «feil» år. Klimaregnskapet for 2021 beskriver utslippene for arrangementet i 2022, og kommende arrangement i 2023 kommer til å være beskrevet i klimaregnskapet for 2022.
Et unntak er klimaregnskapet for 2020 som faktisk beskriver utslippene fra arrangementet i 2020. Grunnen til det er at rapporten først ble opprettet to år senere i forbindelse med sertifiseringsarbeidet til Miljøfyrtårn.
2020
Tallene fra 2020 er hentet inn i etterkant av arrangementet og er i noen grad estimerte. Vi må også regne med at det er en del data som ikke har blitt tatt med i beregningen og at utslippet I realiteten var litt høyere. Året 2020 var også et unntaksår der arrangementet ble arrangert på Konnerud Skistadion grunnet værforhold. Da ble det ikke transportert snø til Drammen sentrum, og dette gjenspeiles av et lavere utslipp enn under vanlige gjennomføringsår.
I 2021 ble det ikke gjennomført noe arrangement grunnet Corona-pandemien.
2022
2022 var første år med økt fokus på klima og miljø. Vi hadde målsetninger jamfør klima – og miljøplanen vår og vi ble sertifisert som Miljøfyrtårn akkurat i tide for arrangementet. Vi fikk igangsatt mange endringer og testet nye løsninger for å få redusert utslippene våre. Samtidig så er det mange nye rutiner som må opprettes, og vi klarte ikke å rapportere alt utslippet enda. Klimaregnskapet fra 2022 danner allikevel et godt bilde over totalutslippet samt viser hvilke områder vi må fokusere på I årene fremover.
I tillegg til å fortsette å jobbe med å redusere utslippet, vil et av fokusområdene i 2023 være å rapportere alle utslipp slik at vi får et godt sammenligningsgrunnlag for fremtidige år, samt kan sette klare resultatmål basert på regnskapet.